Prednosti primernih oblačil za športno aktivnost

20. 01. 2020

Vsi smo že slišali izraz, da obleka naredi človeka. To je še posebej res, ko se ukvarjamo s športom. Primerna športna oblačila izboljšajo našo zmogljivost in samozavest. Obenem pa omogočajo, da se lahko med intenzivno vaje bolj prosto gibljemo. Poleg tega pa bomo z nošnjo primerne športne opreme poskrbeli, da se bo naše telo uspešno hladilo ter nas ne bo motilo nabiranje znoja. V vsakem primeru potrebujemo primerna oblačila, da povečamo telesno zmogljivost in se izognemo potencialnim poškodbam.

Pozitiven psihološki učinek športnih oblačil

Med vsako športno aktivnostjo je pozitiven pristop odločilnega pomena. Če verjamemo, da nam bo uspelo nek rezultat doseči, se bo to verjetno tudi zgodilo. Res pa je, da to težko storimo, če nosimo neprimerna oblačila. Kvalitetna športna oblačila nam prinesejo nov nivo samozavesti med telesno aktivnostjo.

Športna oblačila preprečujejo poškodbe
Modna športna oblačila

Če se počutimo dobro, se bo to odražalo v večji zmogljivosti in večji telesni vzdržljivosti.
Ko imamo na voljo primerna orodja, lahko storimo veliko več, kot bi sicer. Primerna oprema je tako enako pomembna za jutranji tek, kot tudi profesionalno ukvarjanje s športom. V vsakem primeru bomo na tak način odklenili naš največji potencial.

Dodatna zaščita in preprečevanja poškodb

Ena izmed največjih prednosti, ki jih imajo športna oblačila je ta, da preprečujejo poškodbe. Večina poškodb pri teku in igranju tekmovalnih športov je neprimerna oprema. Tako so primerni tekaški čevlji, hlače in majice izredno pomembna oprema. Za tek v zimskih mesecih je priporočljivo, če nosimo majico z dolgimi rokavi. Tako zaščitimo svoje roke pred izgubo telesne toplote, kar bo povečalo prekrvavitev celega telesa. To je tudi dobra praksa, če se veliko ukvarjamo s športom v poletnih dneh, saj tako zaščitimo kožo pred škodljivimi UV žarki.

YouTube video

Čevlji, ki niso primerne velikost in gibljivosti lahko povzročijo žulje, odrgnine in druge poškodbe na naših nogah. Dobro je tudi, če se na vsake nekaj časa preveri ohranjenost čevljev ali športnih copatov. Tako bomo zagotovili, da bomo vedno imeli najboljšo opremo med tekom ali prijateljsko tekmo.

Več gibljivost med telesno aktivnostjo

Vsakodnevna oblačila niso primerna za šport zaradi mnogih razlogov. Glavni razlog pa je ta, da nas omejujejo pri gibljivosti. Športne hlače so skoraj nujne pri teku, igranju tenisa, nogometu, košarki ipd. Obenem bomo tako preprečili različne poškodbe nog, saj se tkanina ne bo drgnila ob našo kožo med gibanjem.

Pod športna oblačila se zajema tudi različne majice. Te so zelo pomembne, saj nam omogočajo:

  • Boljšo gibljivost zgornjega dela telesa
  • Primerno hlajenje telesa med aktivnostjo
  • Preprečevanje nabiranja potu

Vrhunska oblačila za šport lahko zasledimo na strani www.habeco.si. Na spletni strani imamo na voljo tudi različna oblačila za delo, kot tudi flaške za vodo in druge pripomočke.

Članki iz iste kategorije