Orodna gimnastika

08. 09. 2015

Orodna gimnastika je bolj znana pod izrazom športna gimnastika, orodna pa zato, ker tekmovalci in tekmovalke tekmujejo na različnih orodjih. Pri orodni gimnastiki gre predvsem za akrobatke prvine, ki pa so zelo tesno povezane tudi z ritmičnimi sposobnostmi (torej gibčnostjo) telovadk in telovadcev.

Športna gimnastika je tako moški, kot ženski šport. Moški tekmujejo na šestih orodjih: na parterju, konju z ročajim krogih, preskoku, bradli in drogu. Ženske tekmujejo na štirih orodjih: na preskoku (koza), na dvovišinski bradlji, na gredi in na parterju. Na vseh orodjih telovadcih izvajajo različne telovadne elemente, njihova telesa pa se v različnih položajih gibajo zelo raznoliko.

Nekatera dekleta se z gimnastiko pričnejo ukvarjati že pri treh letih starosti, fantje se navadno za ta šport odločajo komaj med petim in enajstim letom starosti, oboji pa začnejo s treningi že zelo zgodaj. Gimnastika je šport, kjer so poškodbe nekaj vsakdanjega in so zaradi zadtevnih elementov in skokov zelo pogoste. Ženske svojo gimnastično kariero navadno zaključijo okrog 25 leta, razen če jih poškodbe prisilijo, da se morajo profesionalno z gimanstiko nehati ukvarjati že prej. Pri moških beležijo največje uspehe v hgimnastičnih karierah nekje okrog 20 leta starosti, pri ženskah pa so uspehi največji med petnajstim in dvajsetim letom. Moški so dlje aktivni kot ženske, tudi njigovo telo bolje prenaša napore. Gimnastika je namreč šport za katerega je potrebna zelo dobra fizična in psihična pripravljenost, dolge ure treningov, veliko odrekanja, predvsem pa gibljivost in moč.

Dekleta in fante na tekmovanjih ocenjujejo tako posamezno, kot ekipno. Za najboljše gimnastičarje v Sloveniji veljajo Aljaž Pegan, Mitja Petkovšek, Miroslav Cerar in gimnastični šampion Leon Štukelj.

Članki iz iste kategorije