Namizne igre so velikokrat najbolj kakovostna zabava

26. 02. 2021

Namizne igre so v obstoju že tisočletja. Skozi čas pa so postale dostopne vsakem posamezniku. Ena izmed takih iger je Catan. To je igra, ki se dogaja na domišljijskem otoku. Je izredno zabavna in polna raznolikih izzivov. Namenjena je igranju med prijatelji, otroci in družinskimi člani. Zaradi svoje popularnosti jo lahko zasledimo v več kot 30-ih jezikih po vsem svetu. Glavna poanta igre je grajenje svojega lastnega naselja. Izzivi pa pridejo v obliki zbiranja surovin, ki so les, volna, ruda, zlato in opeka.

Spočijmo se od elektronskih naprav

Pri namiznih igrah kot so Naseljenci otoka Catan, imamo redko priložnost, da se odpočijemo od utripajočih in svetlečih se zaslonov. Vse, kar potrebujemo je miza, ter nekaj prijateljev ali družinskih članov. Ponuja nam alternativno zabavo, ki se ne zanaša na moderno tehnologijo.

Poleg tega pa bomo z našimi prijatelji in člani družine čas preživeli produktivno. Sodelovanje, podajanje mnenj in grajenje civilizacije zahteva veliko pogovora, razmišljanja in sprejemanja strateških odločitev. Vse to pa poteka na izredno zabaven in sproščujoč način, ki nam pusti veliko dobrih spominov.

Igranje Catana je terapevtsko

Kljub temu, da so nas pametni telefoni in računalniki do neke mere zbližali, so nas tudi oddaljili. Tako smo morda skozi leta izgubili pristen odnos do naših najdražjih ljudi. Pri igranju Catan-a pa imamo možnost odložiti pametne naprave, ter se popolnoma posvetiti igri.

YouTube video

S pridobivanjem in grajenjem našega naselja pa bomo deležni številnih izzivov in možnosti sodelovanja. Obenem pa si bomo tako na neopazen in zabaven način izostrili um in se povezali z ljudmi, ki nam v našem življenju pomenijo največ.

Zabavno grajenje cest in naselja

Pri igranju namizne igre Catan bomo morali sprejeti vrsto odločitev. Vsak igralec bo moral zbrati določeno število surovin, če bo želel zgraditi cesto, naselje, mesto ipd. Ni pa nujno, da bomo vedno imeli dovoljšno količino surovin za začetek želenega projekta. Tukaj pa nastopi trgovanje z igralci, kjer izmenjujemo želene surovine. Na podoben način pa lahko vsi udeleženci sodelujejo pri gradnji cest. Je pa res, da je možno trgovanje tudi preko pristanišč, kjer si je možno zamenjati večjo količino surovin.

Pomembno se je zavedati, da nas igra kaznuje z roparjem, če zbiramo preveč surovin. S tem se spodbuja trgovanje med igralci in bolj pošteno nadaljevanje igre.

Catan ponudi vedno svežo avanturo

Pred igranjem je možno premakniti vse kose karte. To popolnoma spremeni izgled celotne igre. Igralcem pa ponudi sveže izzive, saj bodo primorani izbrati drugačno taktiko grajenja cest in zbiranja surovin. Tako je ponovljivost igranja zelo visoka, saj si vedno lahko ustvarimo popolnoma edinstven izziv.
Naseljenci otoka Catan je ena izmed tistih iger, ki jih lahko igrajo popolni začetniki in izkušeni veterani. Poleg tega pa je primerna za ljudi vseh starosti.

Članki iz iste kategorije