Hiter vodič: Holesterol

19. 06. 2019

Holesterol je snov, ki jo najdemo v živalskih celicah. Ker v telesu iz njega nastajajo številne druge snovi, kot so na primer hormoni, sodeluje pri razgradnji meščob in pri sintezi vitamina D, zato je ključnega pomena za življenje. Holesterol, ki je v vodi netopen, nastaja v jetrih, nekaj pa ga vnesemo v telo tudi s hrano. Ločimo dve skupini holesterola. Prvi je HDL holesterol, ki ga laično velikokrat poimenujemo kar “dober” ali “koristen” holesterol, saj uravnava raven lipoproteinov v žilah in odstranjuje njihov presežek iz žilnih sten. Drugo vrsto holesterola pa predstavlja LDL, ki je bolj znan pod izrazom “slab”, saj omogoča kopičenje lipoproteinov v žilnih stenah. Cilj h kateremu moramo stremeti je torej, čim nižja vrednost škodljivega holesterola v krvi in čim višja vrednost holesterola HDL.

Glavni povzročitelji povečane vsebnosti holesterola v krvi

Ker 25-30% holesterola vnesemo v telo s prehrano, je eden glavnih dejavnikov, ki vpliva na povišanje holesterola v krvi, neustrezna prehrana, polna nasičenih maščobnih kislin (ki jih najdemo predvsem v maslu, slanini, masti, mesu in mesnih izdelkih, siri, polnomastno mleko, ipd.). Zato je pomembno, da se tovrstnim prehranskim izdelkom izogibamo. Drugi dejavniki tveganja za previsok holesterol v krvi pa so še: previsok krvni tlak in/ali sladkorna bolezen tipa 2, kajenje, srčno-žilne bolezni (tudi pri ostalih družinski članih) in družinska hiperholesterolemija.

Kako zmanjšati vsebnost holesterola v krvi?

Poleg zdrave prehrane, je izjemnega pomena tudi redna telesna dejavnost, ki zmanjšuje škodljivi holesterol LDL in povečuje koristen holesterol HDL. Osnovno vodilo pri tem je, da bodite dejavni vsaj 30 minut na dan, pri čemer zadostujejo že zmerne telesne dejavnosti, kot so hoja, kolesarjenje ali plavanje. In nenazadnje, na nastanek srčno-žilnih bolezni pomembno vpliva tudi stres – tako čustveni, kot socialni. Žal, je današnji tempo življenja precej stresen – zato se temu dejavniku ni mogoče izogniti, lahko pa si pomagamo s sprostitvenimi tehnikami, kot so meditacija, joga, postopno sproščanje mišic, avtogeni trening, dihalne vaje, vizualizacija,…

Za več informacij o zniževanju vsebnosti holesterola v krvi, kliknite tukaj.

Članki iz iste kategorije