ALU platišča so za oko privlačnejša

18. 03. 2021

Najverjetneje ste se tudi vi že kdaj vprašali, katera platišča so primernejša za vaše vozilo – jeklena ali ALU? Odgovor na takšno vprašanje ni preprost, saj večjih razlik med njimi ni. Na sploh pa velja, da je jeklenih platišč nekoliko manj škoda v primeru soli, peska, vode ali kaj podobnega. Aluminijasta platišča pa se zlasti odlikujejo po svojem izgledu. Prav tako so precej lažja. To pomeni manj dodatne teže za vozilo. Obenem so ustreznejša za hlajenje zavor, ker imajo večje odprtine. A za povprečnega voznika to pravzaprav ne igra prav posebne vloge.

Po drugi strani pa so platišča iz jekla večje teže, omogočajo veliko boljši oprijem same pnevmatike. Vozilo ima lahko zaradi takšnih lastnosti tudi daljšo zavorno pot.

ALU platišča z dodatnim zaščitnim premazom za zimske razmere

Proizvajalci so pričeli izdelovati takšna aluminijasta platišča za avto, ki imajo poseben dodatni zaščitni premaz za zimske razmere. V javnosti pa morda še vedno prevladuje mnenje, da je navadno jekleno platišče zagotovo najboljša izbira za zimo. Dobri poznavalci sodobno zasnovanih avto platišč iz aluminija pa trdijo ravno nasprotno.

Aluminijasto platišče Breyton

Aluminijasto platišče Breyton

Ker imajo jeklena platišča manj odprtin v primerjavi z aluminijastimi, je hlajenje zavor oslabljeno. To se zgodi zlasti tedaj, kadar se na samem platišču nabere precej umazanije. Tedaj je predvsem oteženo čiščenje platišč iz jekla iz notranje strani. Dostop namreč otežujejo okrasni pokrovi na prednji strani ter majhne odprtine. In ko se na notranji strani platišča nabere preveč umazanije, to povzroča tresenje volana. Moderno zasnovana aluminijasta platišča pa imajo večje odprtine. Odstranjevanje umazanije je zato precej lažje, prav tako je bistveno boljše tudi hlajenje zavor.

Vzdrževanje avtomobilskih platišč iz aluminija

Pri čiščenju platišča iz aluminija je treba očistiti celotno platišče, in sicer tako da se ga sname z vozila. Sneto platišče je nato treba sprati s pomočjo visokotlačnega čistilca. Če se umazanija ne zmore odstraniti samo s pomočjo vode, je treba preizkusiti namensko čistilo za aluminijasta platišča. V tem primeru je platišča potrebno še toliko bolje sprati in temeljito obrisati.

YouTube video

S čistili platišč ne perite večkrat na teden. Prekomerna uporaba čistil se namreč odraža na samem laku platišča. Povsem zadostno je enkrat tedensko čiščenje. Sprotno čiščenje pa je še posebej priporočljivo v zimskem času.

Članki iz iste kategorije