Izbira domenske končnice

19. 04. 2021

Ustrezno domensko končnico morate izbrati tedaj, kadar želite imeti svojo lastno spletno stran. A še preden se soočimo z možnostmi končnic, najprej pojasnimo pojem domene. Domena je spletni naslov strani, ki se nahaja v naslovni vrstici. Spletnemu uporabniku pokaže, na kateri strani se nahaja.

Naslov spletne strani se prične s http ali pa s https. Nadaljuje se z oznako www, kar pa ni nujno. Za tem sledi ime spletne strani, nato še domenska končnica. Pri izbiri slednje se odločamo med generičnimi, nacionalnimi, tematskimi. Domena .SI je nacionalna končnica za Slovenijo.

Registracija lastne domene

Če imate s spletno stranjo resne namene, je potrebna registracija lastne domene. Takšna storitev je na srečo cenovno precej dostopna. Domena .SI ali domena .COM vam je na primer ponekod na voljo za manj kot deset evrov. Nekatere tematske domene pa vas bodo stale še manj – le nekaj evrov.

Domena .SI

Domena .SI je bila leta 1992 vpisana v korenski strežnik

Registracija domene praviloma velja za eno leto, vsekakor pa jo lahko tudi podaljšate. Začetniki, ki na spletu ne objavljajo prav veliko, na začetku pogosto domene ne registrirajo. Svoje vsebine na spletu posledično objavljajo pri ponudnikih, kjer so samo gostje. Kljub temu pa se vam veliko bolj splača imeti svojo spletno stran, saj si boste s tem pridobili tudi veliko večji nadzor.

Domene v odličnih akcijah

Strokovnjaki vam bodo predlagali, da je domeno najbolje registrirati kar pri domačem ponudniku, kjer lahko najdete domene v odličnih akcijskih ponudbah. Obenem boste imeli ves čas na razpolago vrhunsko strokovno podporo. Ne nazadnje vam domači ponudnik omogoči še cenovno dostopno ter hitro spletno gostovanje.

YouTube video

Pri izbiri končnice ne boste imeli posebnih težav, saj vam je jih je na voljo ogromno. Posledično se lahko odločite za izjemno zanimivo pa tudi prav posebno domeno. Najtežje pa je zagotovo izbira imena za domeno. Najpomembneje je, da je glavni del torej zanimiv ter čim bolj izviren. Njegova dolžina naj ne bo več kot 12 znakov. Najbolje se je izogibati pomišljajem pa tudi šumnikom.

Ključni dejavniki pri izbiri končnice

Potem ko izberete ime domene, je treba izbrati še ustrezno končnico. Ali bo to nacionalna, na primer domena. SI, generična, na primer .COM, ali tematska, na primer .PARTY, je to zlasti odvisno od vaše ciljne skupine, razpoložljivosti domene, ne nazadnje tudi od vaših želja.

Članki iz iste kategorije